R- caprilli

Calito: Vi red Caprilli idag. (De är en slags hinderbana men man har lite blandat med hinder, bommar, koner osv. som ska göras i olika gångarter så man tränar lite lydnad och leker.)
Vi fick hoppa banan en gång var, skulle hoppat två men de tog sådan tid för endel..
Det togs tid och vi fick poäng beroende på vilken gångart vi tog oss fram på olika moment och vilket hinder vi valde på slutet (fanns 3 olika).
Vi hade travbommar, studds, nudda vägen, slalom och sist hoppa över ett hinder.
Jag red i ett kontrollerat tempo, men försökte ha galopp när jag kunde iaf. Vi missade dock en kona så ja lära vända tillbaka lite så då bestämde ja mig för att samla lite poäng på sista hindret genom att hoppa det svåraste som var en liten Västkustvilla skylt på kanske inte ens en meter bred. Rama in han bra så han hoppade fint utan konstigheter :D Vi fick 17poäng av 17 möjliga, däremot var det en annan på samma poäng som fick snabbare tid. Men jag red i ett lugnt tempo för att samla poäng utan istället för att behöva stressa på C, han som redan kan bli så är bättre att hålla han lugn tänkte jag och kanske rida lite mer tempo andra vändan vilken inte blev av dock.
Han var lite stretig och framåt när vi värmde upp, fick ingen riktigt bra form på han men när vi travade av sen fick ja han fint :)
Hade säkerhetsvästen på och den satt bra men däremot var den gigantisk runt och då har ja spänt in på hårdaste... men de blir nog bra!

Hoppning nästa gång!



friluftsdagar med grillning

Nu lär ja sammanfatta dagarna som gått lite kortfattat.

Igår var jag i stallet hela em/kvällen. Fixade mina och tränade NH med Nice på ridbanan.
Övade på att få henne att flytta sig utan för mian rörelser och möjligen snudd med spöt (min förlängda arm).
Det gick ju som en dans så ja släppte lös henne på ridbanan och hon följe mig minsta lilla ja gjorde. Backa, skritta, trava, svängde, halt allt :)
Försökte få henne att buga men där krävs det enheldel till innan.
Sen kom Emelie, Kalle, hans två barn och en vän + hans son. Så de tre barnen fick rida mina två ponnys.
Sandy, 11år fick rida Nitro mestadels och det gick jättrebra!
Den yngre, 5år? Turades om att rida på Dotte, men de fick också prova på Nitro lite.
Det gick helt strålande, fast de red barbacka kunde de styra henne själv och rida runt där på banan medan vi stod i mitten bara.
Sen fick Liam rida på Jazz för att de alla skulle få ha en varsin. När ja kolla bort på en bockande häst i hagen bredvid passade lille Jazzen på att ha av sin ryttare haha. Men han hoppa upp igen och sa att Jazz var hans favorit så haha ;D
Efter 50min på ridbanan var det skönt att ställa sig framför elden då de vart Hamburgegrillning!
Visade även Emelie att Nitro kunde buga, han gjorde det några ggr direkt bara det att han fick tag på mitt lillfinger en gång, men släppte direkt. Visserligen blev det blått ;)
Så när även Dotte bet mig så bestämde ja mig för att sluta ge dem pellets i handen, de är för riskabelt. ska köpa morötter eller något istället. De blir grymt tiggiga och nafsiga annars!

Idag har ja frusit ute i bondgården hela dagen lång och efter det varit på ridskolan.
Elin kom dit vid halv ett så då red hon Nice och jag Pärla. Hon fick rida ifrån mig för att galoppera lite extra bara, de hade rejsat lite och de gick bra.
Pärla var helt tokig, vilken jäkla hetsporre hon är! haha
Senare körde jag Nitro medan Larsa red Tusingen.
Nisse va riktigt på tårna. Fick hålla på tömmen hela tiden i början för kändes som han skulle få bockattack när som helst haha ;D
Var sådär laddad mestadelen och sprang på, mot slutet hade han lugnat ner sig och lunka lite saktare.

Får se vad resten av veckan har att erbjuda.
Vet att jag ska hoppa Nice någon av dagarna, kanske ons?
Ev. provar ja samma NH övning som ovan fast med Nitro istället imorgon.
Han behöver lite ledarskaps övningar!



Ponnytravgalan

för 2011 års prestationer.

Årets uppryckning
: Oslnäsets Nitro

Roligt! God mat, trevligt och alltså Marie Sjöberg ska ha en eloge, fy satan som vi skratta. Hon prata med alla vinnarna och sa roliga saker, vissa typ roasta hon eller vad det heter.

Får bild imorgon på vårt fina pris!

Köpte en säkerhetsväst också, i stort sett liknande en racesafe men en billigare version som ja tänkte ha så länge. Fick köpa genom klubben för ynka 300:- då de fått dem från ST. Perfekt men fanns bara small!
 

Oturen fortsätter

Igår gick en tand av (inuti) och idag hände en till grej.. fortsätt läsa så får ni veta ;)

Nice: Red i skogen. Hade tänkt att vi skulle rida lite samlat men hon va så pigg så ja lät henne trava av sig lite i ett friskare tempo. Vart några kortare galopper också.
När vi kom i galopp på en väg stod det en jägare vid vägen så ja sakta av och vände hemåt istället, så de blev lite kortare en planerat.
Sista galoppen ja tog drog hon på och trotts mina ordentliga förhållningar svara hon inte.
Så när ja trava av henne va ja stenhård med att det skulle travas sakta! Det gick sådär, men vi lyckades med lite halter emellan.
När ja kom hem såg ja att hon lagt sitt nova bett under tungan.. inte undra på, då känner hon ju typ ingenting när ja drar.

Nitro: Eftersom de vart ett kortare pass ovan så han ja longera ponnyn lite på ridbanan.
Han fick mest bara trava runt men fick lite tokryck och jag också när hunden hela tiden skulle springa framför benen på honom, fick "kasta" ut henne tillsist. (ropa åt na alltså, UT så fattar hon).
Han var duktig på att stegra när han slängde sig iväg (efter att ha stannat så ja visa han spöt) så ja prova lite på kommando, de gick sisådär.. får öva lite. Men eftersom han är ett "odjur" så vet ja inte om ja vill lära han sådana saker.
Prova därför istället med att få han att buga, som ja öva litegrann för ett år sen typ, och de mindes han och mer därtill så de vart att hämta godis och prova lite utanför stallet.
Elin kom precis så hon kikade.
Nitro bugade direkt skit fint, han gick ner helt på knä och huvudet mellan benen lite väl (kullerbytsvarning haha).
Han gick ner så mkt så steget till att få han att lägga sig faktiskt nog skulle bli énkelt, men de kommer sen kanske.
Så sa ja till Elin att filma, som synd var gjorde hon inte det,  och Nitro bugade jättefint igen helt ner men huvudet vart lite väl nertryckt och han fick tag på min tumme. Och jäklar va han klämde och drog/ slet i tummen.
Shit innan ja fick loss den. Smärta!
Typ halva tummen av kändes de som och såg ut också, men när de intryckta tandtrycken gått bort var det det öppna sår på båda sidor men som tur var inge djupt.
Nu dunkar det och är svullet.
Ja får skylla mig själv som utan vantar gav han pellets, klart de va lätt för han att missa!

Fortsatte med vantar på när ja vant mig lite vid smärtan och då gick det lite sisådär, ja lära lägga dit spöt och skrek när han slet i tummen så han trodde säkert han gjorde något fel, men ja ville bara få loss den ju.
Men sen gjrode han rätt några ggr också, super duktig! Ska öva på det där nu och målet är att han på kommando ska kunna buga och få belöningen EFTERÅT.

Nu är det bråttom, snart gala!

120127

Idag har mina stjärnor fått vilodag, eller om det var mest jag som behövde? ;)
Var och köpte foder på Granngården som vi var ut med på kvällen så jag tog in alla hästar också.

Imorgon åker jag ut på fm och då ska ja rida/ köra, har inte bestämt mig ännu. Vet bara att jag lär stressa hem sen och göra mig klar inför kvällen, då vankas det Ponnytravgala!
Nice, de delas ut massa olika priser till klubbens bästa prestationer (häst och kusk i alla dess olika kat.) och det bjuds på Tacobuffé! Ser vi fram emot.

nissepisse

Fanny red Nitro idag.
Han hade varit ett riktigt krutpaket! Pigg som sjutton och velade galoppera eller sticka iväg i race trav hela tiden! Med massa glädjeskutt! ;D haha.

Så roligt att det går så bra för dem och att de trivs så bra tillsammans, att Nisse får rejsa av sig och "leka" och ha roligt  :)
Det behöver han!

Han har ju hostat väldigt mycket tof senaste veckorna, alltså ibland riktigt ordentligt!
Så vi har försökt ändra ventilationen istallet och vi tycker den blir bättre, men ja inte vet jag.
Det har blivit så han även sprinegr och hostar massa när ja är ute och kör ibland.
Igår ställde ja han i en liten hage (enbart för att han ska kunna gå själv då) och börja blöta hans hö varje måltid.
Han ska inte ha ett strå torrt!
Ska vara pet noga nu och se om det är höt eller hur det är?
Han har inte varit sådan förut. Men vi har ju en mer storhäst i stallet så därför kan även luften blivit sämre.
Han hosta lite när ja fick hem han så då blötte ja höet ett tag, men inge mer.
Återkommer med hur det fungerar.

Har ju vana av dammallergiker från travet, de lära blöta hö/ äta hösilage och nån gick över till torv också.
De vart bättre och helt bra slutligen.
Men ja är inte så förtjust i torv så hoppas ja slipper det åtminstonde.
En kompis hade ett russ som var väldigt allergisk, de va sjukt synd om han faktiskt (kanske bara var just då jag såg visserligen) men då stod han och andades som han hade gått värsta maratonloppet för han hade så svårt att andas och hosta massa.

Btw vet inte vad som tagit till lillkillen men han har börjat uppföra sig lite vuxet faktiskt. När ha ska ut till hagen och in igen är han som ett lamm nästan, går lugnt bakom en. När man ska på med grimman på morgonen står han helt stilla med huvudet uppe, han va förjäklig och skulle ner och dammsuga varje höstrå man tappat utanför förr ;)

Mina fina hoppehäst!

Nice: Igår fick skrittade jag ut på henner barbacka (på varma täcket) ett varv runt Knapern bara så hon skulle få röra på sig lite, är bra att enbart hålla henne i skritt ibland då hon annars lätt börjar takta och passa när man går hemåt. Nu höll hon ett visserligen friskt tempo, men fortfarande ren skritt :)

Idag hade ja lite service, Elin red iväg och värmde upp henne medan jag promenixa en kortis med Dotte och barnvagnen (Ludde) och sen borstade henne.
Sötponnyn tryckte ner hela mulen i barnvagnen så Ludde vart glad/rädd/förvånad allt i ett. Men mest glad haha.

Sen hoppade jag på vägen (den fdt. sbsvägen), en lång raksträcka på gården.
Hade ett räcke och 5 aloppsprång mellan till ett sockerbitshinder.
Hoppade åt båda hållen och började i trav, sen tog vi det i galopp.
Nicen var skit glad och laddade på ordentligt! Hon tyckte det var superroligt att hoppa igen och laddade mer för var gång kändes de som ;D
Hon gjorde det jättebra och hoppade slutligen några vändor på 80cm tills det kändes riktigt bra!
Inga problem alls med höjden för någon av oss. Bara små missbedömningar av avstånd, men de resultera inte i nåt mer en ett ngt större hopp.
Idag stämde allt. Jag höll hästen i ett friskare tempo, satt rak i ryggen (faller lätt fram på henne), eftergiften, satt ner ordentligt i sadeln och inväntade språnget. Hästen var rakt på, inge vingel eller tvek, inge sjabbel med benen. När språnget blev lite långifrån så tog hon i mer och hoppade det så. Inge mer med det liksom.
Hon kändes som en "riktig" ridhäst! :D  Mycket för att jag också red henne som en sådan.
Visst kan en travare bli minst lika fin att rida, men min har en bra bit dit även om hon är väldigt fin :)
Elin fick sedan hoppa ner henne lite på småhinder, hon gjorde det jättebra och hästen också.
(hon har inte hoppat sen hon red lektioner på grs, sluta typ -99?) Sen red hon iväg en sväng och trava/ skritta av henne.
Jag och Ludde fortsatte pyssla med och promenixa lite med Dotte igen.

Vart väldigt taggad på att ta med henne till ridskolan och PaJ och sånt nu!

Elin stod ju och kollade så hon gav kretik, mycket positiv. Hon instämde med ovan.

Ska hålla Nice på en lägre nivå på hindrena och mycket markarbete (var tyvär för tungjobbat att flytta mer en dessa 3 bommar, 2 hinderstöd och 2 kuber den braa biten man lära gå).
max ca 80cm men istället tror ja vi ska försöka komma upp i den höjden varje gång vi hoppar (ej markarb) så hon blir riktigt säker där innan vi går upp mer i höjd när muskler och mer därtill finnes.


Om ni undrar varför styckena inte passar ihop eller det är hoppigt (gäller alltid eg) är det för att jag skriver något, kommer på något mer, tillägger och fortsätter osv haha och sen kanske ja inte läser igenom. Då blir det ibland knas ;)


R - Hoppträning

Calito: Det gick verkligen superbra idag!
Vi hoppade lite olika övningar och det rullade på riktigt bra.
Först var det en linje på tre hinder, de gröna siffrorna.
Sen vände vi på det hela och hoppade linjen åt andra hållet, alltså de röda siffrorna.
Det innebar en väldigt tvär sväng, se markerade hörnet till röda ettan.
Men jag och C klarade det direkt varje gång, faktiskt flera som inte klarade det fören efter några försök.
Vattenmattan sattes upp till en oxer sen också. Hindrena höjdes allt eftersom, vi höll ganska låg höjd mot slutet ca 80cm max.

Därefter hoppade vi på medellinjen några ggr var. Trav in och sen var det 4 st krysshinder med ett språng emellan och bommar.
Även det flöt på bra, mycket bättre en förra gången.

Sen var det en liten bana av det hela, blå siffrorna 5st.
Det gick väldigt bra, red på han i lite högre tempo.
Vart en liten miss på den "nya" oxer som dök upp(nr4) pga. bommen före så de vart ett lite stort hopp men kändes inte speciellt endå :)

Slutligen hoppade vi upp dem lite på oxern (nr 4) ett par ggr. Sista var minst 1m!
Huuuuur fint som helst, bästa killen<3
Kom jättebra in och över och allt.

För att sammanfatta dagen så hade vi bättre flyt, jag "vågade" rida på honom lite mer så vi hade ett högre tempo. Min skänkel var helt stadig, tänkte inte ens på den (hade ridstövlarna) och han var väldigt stabil, inte en antydan till att tveka nåt och inge vinglig alls.

Tina tyckte att det gick jätte bra! Att skänkeln var kanon, att de vart bättre och bättre hela tiden och att ja hade mycket bättre fart!
Dessutom sa hon att han såg väldigt trivsam ut när jag rider :D
Att jag är så lugn och försiktig i mitt ridande med honom, vilket han behöver.

dagens övning

Dagens rid / körpass

Nice: Red lite galoppintervaller uppe på skogen, det var hyffsat med snö så de blev ju ganska jobbigt för henne.
Red ganska lugna, eller tanken var att bara jobba henne i lugn galopp men det ville hon inte så de blev lite snabbare fart endå.
För hon orkade inte alls samla sig utan att bryta av. Galoppen var väldigt lång och markbundet, inte alls rolig, sådär halvaktig. Vart något bättre vid högre tempo.
Galoppera bortåt, skritta lite kort och galopperade i andra galoppen hemåt, skrittade mer och tillbaka igen osv. gjorde detta några ggr.
Hon var väldigt trött och svettig. Så när vi gick hemåt fick ja ta en låååång omväg pga. en grej men de gick det med. Hon fick ju skritta av sig ordenligt iaf :) och de tog inte mer en tjugo min extra.


Nitro: Körde på lite vägar i byn. Larsa red med på Tusingen och vi växlade vem som var först.
N var riktigt fin! Han var pigg och framåt, "uppåt" helt enkelt. Speedade på lite också gjorde han. Duktig!
Skötte sig exemplariskt idag :)

Nitro stod och tröck mot/ över tråden så han hade antagligen fastnad där med täcket så framdelen var avdragen. Ska försöka få någon att sy fast den igen. Alltså de var ytterdelen med ringarna som nog går att sy tillbaka, hoppas jag. Annars får han gå med dubbla täcken eller nåt för det finns inget utrymme i budgeten för något nytt.

Imorgon måste ja ut med Nice en lugn tur så hon inte får så mkt träningsvärk. Nisse får vila eftersom han rids på torsdag. (ja hade jag haft tid hade han ju gott kunnat tränats mer..)

Nice och jag i sommras på milbosridbana.
Bild från juni, bara för att vi galopperar.

R - markarbete

Calito: Vi hade lite markarbete. Han var pigg och väldigt framåt. Ja fick han inte att samla sig lika bra, red med ridstövlarna och då lär ja jobba på ett lite annat sätt med benen som ja måste lära in mig ;)
Vi hade lite bommar på ena kortsidan/ hörnen som vi skulle först trava över och sakta av till skritt emellan några steg. Trava över först och fatta galopp emellan och sen hoppa ett lågt kubhinder på andra kortsidan och bryta till trav igen osv.

De va typ noll ordning. Ja och max 2 till som ens red runt spåret. Vi har fått 5 nya i gruppen! Så några vågar inte galoppera, några inte hoppa osv. Blä!
Vi fick avbryta sen och trava runt fyrkanspåret och göra 4 volter/ varv för at jobba hästen lugn istället typ hela lektionen...

Lite surt. Vi skulle ridit en slags caprillibana egentligen..
Så nu funderar jag starkt på att prata med Cicci/ Tina och se om de har någon annan grupp jag kan byta till!
Vill ju även kunna utvecklas i dressyren, så kanske någon grupp som kommit lite längre där?

C var endå duktig, gruppen före hade tränat på att öka/ minska galoppsprång mellan bommar så han hade redan ångan uppe ;) Tyckte endå inte de va så farligt, han vart lite lång ibland mest men de gick inte speciellt fort.
Nåt galopphpopp rejs över bommarna men sen efter ett par ggr fick ja han väldigt lugn, samlad och följsam över och före i fattningen :)

Imorgon är det hoppspecial igen, undra va vi ska göra då?

lugnt på skogen / lastträning

När jag kom ut till stallet idag höll Emelie & Larsa på att sadla på Davinda & Tusingen, så ja tog på tränset och följde med på min stjärna.

Nice: Satt på täcket bara, hur stadigt som helst. Konstigt att de kan vara sådan skillnad motför att vara helt barbacka.
Tog en kortare tur på skogen ca 30min med skritt & trav bara.
Det gick bra!


Nitro: Herr N fick träna lite lastning. Ja hade ställt in en krubba med kraftfoder så han skulle gå in och äta bara.
Alltså han är så himlans skum. Man blir tokig på han!
Han går liksom mot transporten och upp på rampen, men där stannar han.
Han gick in och åt lite i krubban iaf och sen backa han ut igen så fort ja rörde mig, nudda han eller något lät.
Bakfötterna står stadigt på rampen, de vägrar han flytta med sig in. Han kan bli sjuuuukt lång när han vill också.. stå längst fram men endå ha hovarna utanför. Dock klev han inte in så långt idag.
Men ja lät han bara komma in nästan fram och äta upp sin mat, sen klev vi ut igen när de va gjort.
En kvart typ höll vi på.
N är inte ett dugg rädd, bara så himlans jäkla bestämd av sig. Han ska bannemig inte stängas in tycker han.
Ska fortsätta träna på med att ge kraften där inne och se om vi lyckas.
Folk (och jag själv) är emot att "muta" in hästen. Men det finns inte en chans att man annars får in honom..
Han har en sådan enorm vilja och stark som vettesjutton.
Men min tanke är att om han vänjer sig att han får gå in där och lugnt stå och äta upp sin man kanske det blir en trevligare/ lugnare upplevelse och han kan gå in utan mutning sen? Inte en aning men prova kan man ju.
Den här ponnyn har gjort att jag tappat tålamodet totalt, det finns inte mkt alls när ja hanterar honom.
Har bara lust att ge upp hela tiden!


Markarbete

Nice: Värmde upp på ridbanan med mycket voltarbete, för varje varv ja trava red ja in på en volt på a och en vid c. osv. Jobbade med att få henne inåtställd och blir lite rund för skänkeln, de gick ganska bra.
Sen red ja lite markarbete/ hopp. Hade ställt lite hinder mellan ladugården och butiken.
Först två travbommar och sen ett hinder, två galoppsprång och ett till hinder.
Hon fatta galoppen bra men halvhöll den emellan hindrena, vart bättre på slutet.
Men först travhoppade jag lite. Hindrena var låga 40-60cm bara.

När ja hoppat klart såg ja att den långa vägen vid hagarna, som är rak och slät mark hade vart perfekt! Betydligt mer space, jämnare mark och totalt för sig själv haha. Får bli där nästa gång så vi kan träna galoppsprång och komma rätt på hindrena :)

Provade mina nya ridstövlar, köpte på 75% så ja har ett par tills ja har råd med dem jag vill ha!
De var bra, fick betydligt bättre stöd och just de att de är ganska tighta i fotlängden gör mycket till (mina skor är för stor stl på och därför blir de ju sämre balans.)
Minus är väl att de vart svinkallt! Fryser sönder fötterna.
Ska fortsätta prova in dem nu så ja är redo på onsdagens hs.




Filmen från Pay´n Jump 14/1-12


barbacka på byn

Nice: Red en snabbis barbacka, satt på täcket vilket är mycket stabilare!
Red runt på byn, åkroken/ årakan (tror vi kanske ridit en gång max där).
Hon va pigg och framåt! Tog en kort galopp också.
Avslutade litegrann på ridbanan med att ställa och böja henne på volter, vilket gick bra i vänster men inte höger håll, så måste jobba på det. Provade även öppna/ sluta / skänkelvik för att se att hon var med och de gjorde hon toppen!
ca 30min vart det.

Sen vart det GK på kvällen och nu har vi bara en gång kvar innan provet!

R - Markarbete/hopp

Calito: På gårdagens hoppspecial red vi lite markarbete med mycket styrka.
Värmde först uppp självständigt och han ville inte riktigt hålla galoppen bröt av ibland men annars så.
Hoppade fram på långsidorna där det på ena sidan vart två räcken med 4 galoppsprång imellan och på andra två oxrar med 5 galoppsprång imellan. Ja fick lite för mkt först men sen vart det bättre.

Sen vart det dagens stora övning som var en serie på medellinjen med 7 hinder i rad.
Trav in, 2 studds, 2 galoppsprång Oxer, 1 galoppsprång 2 studds, 1 galopp språng Oxer, 2 galoppsprång Räcke.
Hindrena höjdes eftersom vi hoppat men stanna på ca 85cm, de va låga hinder idag eftersom övningen gick ut på helt andra grejjer.
Calito blev helt hypad när de snart skulle bli hans tur, stegra och hade sig lite så ja fick stå lite utanför kön ibland.
Vi kom nog lite segt in och de resulterade i att de lära gå ltie fortare och fortare för att hinna med så sista hindret blev det ganska nära men han hoppade så fint!
Första vändorna vart väldigt vingligt ju längre vi kom men sen vart det rakt och bra, lika vägen efter ville han först svänga av men ja red enda ner till porten innan ja svängde och då gick det bra efter nån gång, första sparka han bakut för han ville svänga ;P

Jag har aldrig riktigt hoppat en sådan serie, nån studds i rad sådär och kanske ett hinder men inte så mkt annat.
Är inte nöjd över dagens pass alls. Inte för att något gick dåligt, men heller inte helt bra tycker jag.
Kan också vara för att nu rider jag i en grupp som tränat hoppspec sedan tidigare och är jätteduktiga! Kanske jämnför jag mig lite för mkt med dem?
Min måndags ridlärare rider ju i samma grupp ;D

Tina tyckte att det gick jättebra men att jag är lite för försiktig, att jag ska rida på han lite mer och idag vart det mycket tjat om eftergiften, så de ska ja tänka på!
Men vilken skillnad på underskänkeln, mycket stadigare nu sa hon och de kände ja också. (Hade rotat fram mina gamla shortchaps).
Hon tyckte också att det gick bättre och bättre!


Nu har ja lite att tänka på till nästa gång och träna lite hemma kanske om de går :)
Den här övningen och liknade är något jag behöver träna mer på, väldigt nyttigt!

dagens övning


valla kor

Nice: Drog på westernsadeln och sen ut och valla kor som hade rymt. 11st tvååringar.
De va i en beteshage så vi lära fösa dem in genom skogen och runt bakom där för att komma tillbaks igen till deras vanliga hage.
Det gick riktigt bra!
Nice är inte ett dugg rädd för dem utan de stod och nosade på varandra utan problem :)
Däremot var hon alldelles på tårna, speciellt då även traktorn brummade bakom oss.
Men såklart vart man ju till sig när kossorna brallade i full fart framför.
Hon ville springa efter och takta och när ja stanna så stod hon och småstegra och for :P
Vi klarade det iaf på en halvtimme :) Gick jättebra!
Efter det red ja ut på mymsve en sväng så hon fick trava av sig lite. Hon va helt nervig fortfarande.

Före det fick Nitro gå ett kortpass på ridbanan ca 20min.

båda mina rid&körd

Nice: Red på skogen i samtliga gångarter.
Hon var pigg! Ville gärna dra på så ja fick sitta och ta i henne en massa. Kunde endå galoppera ganska samlat :)
ca 55min


Nitro: Körde på skogen rakt upp tills vägen tar slut. ca 40min.
Joggade mestadels även om de gick i hans sakta mak!
Skötte sig bra iaf, vart ju lite tyngre att både springa och dra i snön, inte för att de va så mkt direkt..


Nu ska ja snart iväg till Fältis och rida hoppspecial! :)
Det blir alltså en tredje häst för dagen.

R - Barbacka

Calito: Idag skulle en annan rida barbacka och ja va inte sen att göra detsamma ;)
Men vilken rygg! Han va värre en travarna.
Jacky visste inte hur han reagera barbacka så ja fick prova.
När vi skulle börja trava vart det galopp direkt och huvet uppe i skyn och han stressa och ville iväg. Så ja fick jobba endel för att få han lugn, men de gick ganska fort :)
Trodde inte ja skulle klara så länge barbacka för shit alltså ryggen haha. Men han hade en lugn och mjuk trav, de va mest övergångarna som var svåra att sitta i och vart studdsigt.

Vi tränade övergångar skritt- trav & trav- galopp och skritt- galopp.

Klarade hela passet iaf men fy satan va de inte va skönt.

Vart lite avsaktning emellanåt och sånt men när de väl flöt på gick det riktigt bra! Hade en fin form, lugnt tempo osv.
Jacky tyckte att jag kämpade på riktigt bra! Att han gick jättefint och i mycket stadigare form idag.
Och att C såg ut att trivas väldigt bra med att vara barbacka!
Man inverkar ju på ett helt annat vis barbacka och ja rider alltid typ med hoppläder, så ska prova länga nästa gång och se hur det blir när ja får långa ben.

Calito var supermysig barbacka men ja rekomenderar det inte haha.

Calito<3
Sötnosen ^^

Före hade vi gkc och det spårade som vanligt... suck!
Hoppas det är sista på fredag nu, sen känner iaf ja mig redo.

Dagens ridpass

Pärla: Idag red jag denna krutboll tillsammas med Elin - Nice och Emelie - Nitro.
Vi tog en tur på skogen ca 50min med växlande tempon, lite galopp.
Jag red barbacka och alltså de va fullt sjå! Man sitter som i en fotölj på henne, alltså vädligt stadigt. MEN hon va så fruktansvärt het haha!
I början var det ganska lugnt men ganska snart vart hon "bakrädd" och sprang åt olika håll med huvudet hela tiden och bytte och stressa när ja låg i mitten. Hon gjorde så lite tillochfrån och endast när jag var i mitten :S
Låg där när vi tog första galoppen och de va bara att sitta och hålla i sig, jädrands så hon drog på!
Hemåt galoppera ja först och de gick betydligt bättre! :)
Emelie hade tydligen fullt sjå med Nitro där bakom oss, han bocka hela tiden i galoppen och var väldigt pugg och alert!
Fick som sagt hålla bra på tygeln idag. Är öm i hela kroppen nu, vet inte om de blev efter dagens pass?

På kursen  idag var det först bara jag och johannes så bengt undra om vi ens skulle ha nåt, men de tyckte vi så de blev av. efter en timme kom även jenny så idag gick vi igenom hela TR1! Skönt.
Har två ggr till inbokade sen hoppas ja de är klart! men nu lär vi göra om så mkt för att de andra inte kommer!!


Pay´n Jump resultat

Igår var jag som sagt med på PaJ.
Började skritta fram ute med Calito och han gick i form men segt, provade att skritta på utebanan men han halka hela tiden så de va bara att gå fram och tillbaka utanför ridhuset istället.
Travade litegrann också.
Väl inne på framhoppningen är det som vanligt trångt och snurrigt, men de va bra ryttare inne som endå passade upp för varandra :)
Hade värmt i samtliga gångarter och han kändes väldigt lugn och fin när vi kom vid öppningen och nånting vart väldigt läskigt så C bara tvärkasta sig om och iväg i galopp. Jag var inte alls beredd och hamnade typ i luften på högra sidan så ja han tänka att "de här klarar ja aldrig att reda ut, ta mig upp igen" så de va bara att se landningen. haha. Hamna på knä så de gick bra!
C sprang runt lite för han är ju så svårfångade också, men sen lyckades ja och Emilia få han runt ett hinder så ja kunde få tag i tygeln väldigt försiktigt.
Sen hoppade vi fram ett par ggr på lilla hindret, räcket och oxern. Det kändes bra, vi fick in bra språng!
Han värma upp han ganska länge nu, så de vart inge stress. Skönt! 

När det sedan var min tur att komma in på banan, 80cm, var jag ännu lite försiktig efter avramlingen så ja satt inte tillbaka tillräckligt i sadeln och lite för framåtlutad. Men han vart lite spänd och då var ja beredd på att han kanske skulle blir rädd igen. Vart piggare på banan.
Fick in en bra rymt och bra språng på första hindret, andra kom vi för för nära och han rev, sen gick resten av banan ganska bra. Men nåt för trångt och ett lite väl stort hopp.
Så nu har ja lyckats få bort de stora sprången, men bytt ut dem mot för nära istället.. Tur ja går hoppspec så ja kan träna på avståndsbedömningen!
Annars kändes de ganska bra, men efter 3:e glömde ja bort att de vart en ganska snäv sväng så ja lära ta ut, så de vart inte så bra och vi kom in i trav över det.

Vi kom alltså rutn banan på 4 fel. Nästa gång siktar vi på felfritt!

När ja kollar på filmen tycker ja de ser ganska lugnt och samlat ut, och förutom att jag sitter och studdsar i sadeln så var det inte så farligt. Ja satt visst ganska rakt i ryggen. Kanske var för ja inte satt ner ordentligt de
kändes så?

Filmen kommer sen, HD tar evigheter att ladda upp!

Banan var enkel annars, mycket långa vägar till hindrena och inga trånga utrymmen. Den hade vart perfekt åt Nice. Hoppas på lika tur den dag jag tar med henne :)

hopp calito o jag
Calito och jag hoppar nr 2, vi river främrebommen, och endel av banan syns.

Vill ha!

Det är mycket saker man vill ha, men de är tre saker jag verkligen är i behov av!
Eftersom säkerheten är väldigt viktig när det gäller hästar, jag får inte tävla trav utan väst from i år och vill helst ha när ja hoppar också!

Det är en RACESAFE säkerhetsväst. 2.495:-

En CHARLES OWEN ridhjälm 2.250:- - 2.450:- (billigare och även dyrare för fler modeller)
Har velat ha en BOT hjäm länge, men CO är mycket snyggare! 2.840:-

Och MH RICHMOND HIGH RIDER ridstövlar 2.799:-

Sen finns de ju billigare alternativ om man beställer från nätet, men ja är lite skeptisk till sidor ja inte känner till och ja hatar att skicka tillbaka om det är fel stl.. haha
Men ja kan ju alltid prova först i någon av butikerna härikring och beställa sedan :)

 

charles owen fiona ellerBack on track ridhjälm+


racesafe säkerhetsväst       +       Mountain Horse Rochmond High Rider ridstövel
=7.744:- Som hittat!

Startlista till morgondagens Pay´n Jump


startlista till morgondagens pay and jump

Totalt är det hela 47 starter, i klasser från 50cm - 110cm.

dagens och gårdagensridpass

Idag var Emelie med mig till jobbet :)
Medan jag var till Heléne och gjorde pappersjobb fick hon ta en ridtur på Davinda.
Sen när jag kom tillbaka red vi mina.
Jag red Nice och Emelie - Nitro.

De va tösnö så de vart styltor hela tiden och eftersom de är is under snön vart det väldigt halt.
Kunde bara trava sakta, annars skritta. var ute ca 1h iaf. Mysigt! :)
Nice var lugn och snäll. Nisse var pigg, stark och bockade endel haha.

Fannys skulle ju ridit han idag äntligen, men hon var snäll och tog Pärla istället. Hoppas det gått bra!

Igår red jag Nice och Larsa - Tusingen.
Hade westernsadel och det vart bort på skogen och stigen till bergstig en sväng.
Då vart det mer trav och endel galopp. Lugn fin bortåt men hemåt drog hon på lite.
Lite småskutt över trädstammar också.

emelie och nitro
Emelie och Nitro idag.

R- hoppspec start

Idag red jag min första hoppspecial. Banhoppning stod på schemat.

Calito: Vi värmde upp självständigt och han kändes ganska tillbaka hela tiden. Positivt då ja kunde jobba han lugnt. Han kändes fin och ja red mest runt och lite volter ocksånt.
Ökade galoppen litegrann sen för att känna att han var framme för skänkeln, de va han.

Sen började vi hoppa fram på lite linjer och de gick bra! Hade kort tygel och bra kontroll.
Efter det va vi ihop det till en bana på 8 hinder, började med ca 70cm höjd.
Det gick jättebra, helnöjd.
Hoppade sedan banan igen på höjder mellan 70-90cm, gick super bra.
Båda gångerna var han aningen för mkt kontrollerad = under tempo så vi kom lite för nära nån gång.

Det kändes väldigt bra idag, jag hade kontoll hela tiden och tygeln gled inte ur handen en enda gång!
Följde med väldigt bra i sprången och tror inte vi fick något riktigt för tidigt hopp heller, snarare någon gång för nära.
Men som sagt var det aningen för tillbakadraget, ska rida på lite mer nästa gång.
Hoppade om en linje på två oxrar och då ökade ja farten och då gick de super!

Fick ingen påpekning alls om händerna idag (framsteg!), kortade upp dem redan direkt.
Däremot vill Tina att ja skaffar ridstövlar/ shortchaps för att få stadigare underskänkel.
De tror hon kommer lösa mitt problem med att ja kniper åt med knät, vilket gör det ostadigt.

Annars tyckte hon att jag gjorde det jättebra och att jag är väldigt följsam i sprången! :)

Nu taggar vi Pay and Jumpen på lördag, 80cm med Calito.



dagens hoppbana

Hinderbanan. Det var mycket "brutna" linjer (ibland försvinner orden helt!) vilket är mycket bra träning.
Speciellt vägen mellan nr7-8 var knepig, man fick hoppa lite snett. Men de gjorde C kanon! :)

hovslagare och dagens rid/körpass

Nu har ja missat några dagars träning eftersom ja inte haft internet.

Idag kom iaf Hovslagarn ut och skodde Nice samt verkade ponnyerna.
Dotte fcik en rejäl borst och lite mys, de andra blev tränade efteråt.

Nice: Red i skogen. Hon har så mycket överenergi så ja lät henne springa av sig lite. Inte fort allstå!
Galopperade ganska så mycket också i båda. I fältsits mestadels så hon skulle få sträcka ut lite.
Var bort på bostigen till första stugan bara också, på vägen hem satte ja högergalopp och hon bara drog. De gick inte att få stopp på henne och ja va lite oroligg för underlaget. Men tillsist när de börjat gå nerför fick ja tillsist lite kontroll. (de kändes inte som ja hade nollkoll direkt, men svårt att få stopp iaf).
Man har inte mycket att säga till om när hon har en smalt mjukt gummibett i munnen..
Hon var annars duktig! Så fin i nya schabrake + luvan, jag och rea går inte ihop ;P

Nitro: Körde bortåt åkrogen/årakan. De hade blivit lite mörkt så itne vet ja o mde va därför. Men han ve helt speedad! Han skulle springa fort hela tiden, fick dampryck flera ggr. Han liksom drog på i hundranitti och tog kanppt styrning och "hoppa" lite. Som han blev rädd för saker.
Lika kunde han inte skritta på asfalten hemåt. Han skulle trava minsan och när bilar svischa förbi var han så han höll på att krypa ur skinnet.
Mitt lilla krutpaket! Kanske bara ska köra han på kvällen? ;D


Nu har ja nyss kollat på Animal Planet, Otämjt & oklippt. Bara hästolyckor idag.. huah! Trav & galopp!

nicen
snyggis!


röd dag

Varit på fätlis och frysit massa 10 - 13.30 typ. Vi var ute mestadels på gkc.
Lasttränade med Ciccis skit fina dressyrhäst Helge och sen visa häst för hand med privatponnyn Walle.
Allt gick väldigt bra, eftersom man redan kunde de innan..
Tycker den här kursen går vääääldigt segt. Varför inte bara snabba på lite så vi blir klar någon gång?

Lite roligt att vi kollat på film om säkerhet, alltså där var verkligen allt i minsta lilla detalj säkerhets tänk.
Enligt den får man inte ens rida ut själv i skogen..
Så kommer först Cicci och alltid kör med brodd i transporten.
(De fick man absolut inte få göra fick vi höra igår och bengt klaga på att travfolk har det..)
Sen en annan "ta med en sockerbit" när en tjej skulle hämta walle. Haha. Han går i hagen med 20 andra och man får absolut inte ha med något i hagen har vi nyss "lärt" oss.
Alltså allt på filmerna visste man också, men man kan inte följa allt sådant hela tiden.
Det skulle inte fungera i praktiken!



dagens träning av häst&ponny

Nice: Red ut i skogen, 1h och 10min, mycket stigar och även rakt ut i skogen. De är väldigt bra träning för dem och de lär sig att sätta fötterna rätt.
De vart mestdels skritt, lite trav och en väldigt kort galopp idag.
Lyckades trava i ganska lugnt tempo också.
På vägen hemåt började det klappra och såg då att N hade en väldigt lös sko bak, vart att skritta resterande bit som var kvar och sen togs den av väl hemma.
Hon tyckte det var roligt iaf, förutom att lära traska uppi Tusingens bak.

Nitro: Körde en sväng på drygt 30min Nymsve f&t och Knaperv f&t. Han var latmask, men de beror nog på underlaget. Både lite halt och hårt/grusigt (han går barfota). Växlade skritt & trav. Bitvis sprang han fint som om han var full i krut. Vi kom överens hela passet, både före o efter också. Gogrisen ibland<3
Men såg att han visst har lite mage att träna bort hehe.


Juste! Ringde hovslagarn direkt så han kommer på tisdag och skor/ verkar våra :)

seger med nitro 11/9-11
Nitro och jag efter segern 11 sept 2011 :)

Äntligen!

På onsdag börjar jag i en hoppspecial grupp! Härligt! Ser sjukt mycket fram emot! :D
och dessutom börjar ju ridningen på måndag också.

+ att ja ska spendera resten av tiden fram tills dess också på fältis haha.

Angående det tidigare så är det väl sant, delvis, eller också helt. Folk säger olika.

Efter gkc idag stannade jag o kolla på en hoppspecial. En tjej skulle hoppa högt med sin ponny och de vart stop så hon flög själv rakt in i hindret och resten sig inte på en bra stund. Ursch! Hoppas det gick bra.
Men man blir ju själv lite rädd när man ser sånt.

mot fältis

Jobbat fm i bondgårn, sen direkt vidare o jobbat lunch trav. Haft lite vila mellan nu iaf då jag ska iväg till Fältis. gkc 18-20.30 och självklart ska ja pussa lite på Calito<3 också!


Privatlektion Dressyr

Calito: Skrittade & travade fram självständigt och sen hade ja en halvtimmes privatlekt. för Cicci.
Första gången ja var med på en sån och de var väldigt givande!
Tränade mycket på takten, formen och övergångar.
Red mycket på volter i trav, skritt och galopp. Galopperade även i en åtta där ja på öppna sidan bröt av till skritt några steg och sen direkt till galopp ut i nästa varv osv.

Calito var bäst! Så jäkla fin :) Gick superbra hela lektionen och ja fick bara beröm hela tiden.
Och nu är ja tillbaks igen med långa tyglar, nära kropppen haha. Ska bara komma ihåg att korta till hoppningsdags!

Är öm i hela kroppen, träninsvärk, speciellt i armarna kände ja sen att ja va helt slut. Han är ganska tung riden endå.

Cissi sa att ja hade lärt mig väldigt mycket på kort tid och att det var stor skillnad motför tidigare.
Härligt, ja har ju vart osäker på dressyren så när ja får någon som verkligen coachar så är de klart de ger resultat :)
Hon frågade massa om min egna häst också och sa att hon såg jätte trevlig ut och att hon hoppade bra :D

Efter lite ärenden åkte vi ut och tog in hästarna i byn och nattade dem.

calito o jag
calito o jag

Fick höra en grej som ja hade vart överlycklig för vid ett annat tillfälle, nu är inte rätt :(
Men är det sant ska ja fasen lösa det iaf! Ska höra mig för imorgon.


Och just ja, de är Pay´n Jump 14/1
Frågan är: Calito 80cm?
eller Nice 50 + 60cm?
Har skrivit upp mig på C så ja hinner fundera lite om min egna.

springhäst

Nice: Red på skogen 1h. Värmde upp tsm med Tusingen- Larsa. Sen red vi åt olika håll eftersom ja skulle rida lite hårdare.
Hon höll på att busa med huvudet flertalet ggr så sen när vi skiljdes åt gjorde hon ett "hingstkast" haha.
Slängde upp ena benet och kasta sig ;) Lite bushumör!
Jag tog och red Bostigen bort till Bosjön. Det var isväg och hon har slitit ner broddarna fram så ja höll mig till trav, men ett lite högre tempo i traven hela vägen nästan.
Hade gummisnodden på bortåt och i skritten gick hon fint! Traven vill hon inte gärna ner nå.
Men jäklar va hon drog på hemåt. Hade inte mycket alls att säga till om, ibland fick ja ställa mig i lättsits och bara låta hennes springa av sig lite (fast inte fort, utan lite mer bara).
De har fält massa träd så de ligger staplade efter hela vägen typ, så sista fanns de även en traktor vid då vart de slidestop haha. Hon sakta in och de va halt, annars brydde hon sig inte mycket.

Vart ett hårtpass, hästen blev trött och svettig.
Själv ska ja ladda om batterierna för ska strax iväg till fältis och rida Calito :)

eftersom vi gått in på ett nytt år..

.. så har hästarna också blivit "ett år äldre".

gårdens hästar, visst vår liga som tillhör de yngre ;)
SNG        7 år
Nitro        8 år
Pärla      12 år 
Dotte      15 år
Jazz        21 år
Tusingen 22 år
Davinda  24 år
Pysen     29 år

pigg nisse på körtur

Nitro: Körde en kort sväng efter vägen. Vart mest skritt men lite trav också. Han vart riktigt pigg hemåt!
Fick sitta och hålla för han ville dra på. Sen takta han och ville inte skritta fören efter ett bra tag.
Roligt att han är lite på hugget iaf, men han är ju en väldigt humörhäst så de kan va tvärtemot nästa dag ;)
Skötte sig bra när ja gjrode iordning han före & efter också. Tror inte vi bråka någonting idag? haha.

Sen var det fältis 1,5h gkc.

Imorgon ska ja rida Calito provatlektion för Cicci. Ska bli spännande!


Nitro liten
här var min skönhet 4 år och hingst. han ser så söt ut men skenet bedrar!

ska börja träna ledarskap med honom så han får det tydligare förklarat för sig att han inte kan fara och bestämma hur som helst. Det lär nog hjälpa inför lastträningen, som ja visserligen lär börja med redan i veckan egentligen.

1 januari 2012

Startade första dagen med att ta bussen till stallet redan vid halv elva.

Nice: Red henne med westernsadeln ut på skogen rakt upp hela vägen och in på en stig och vände.
Hon fick gå mycket på lösa tyglar och även i traven, så gott det gick. Ibland gick det jättebra och ibland ville hon dra på ;)
Vart mest skritt och endel trav, så när ja vände längst bort tänkte ja ta en kort galopp hemåt.
Och eftersom de är en volt där red ja så för att få in na i höger. Hon trodde vi skulle köra iväg direkt och bockade och flög hahah. (har hon aldrig gjort förr) Red ett varv till och hon tog galopp direkt och sparka bakut en gång och drog iväg.
Vart visserligen fel galopp, eller om hon bytte senare. Vart längre galopp en ja tänkt för hon ville inte stanna så ja höll in och vi fick ett riktigt lugnt tempo, rentav sakta mot slutet. Duktig!
Tog en till kort galopp annars var det en lugn tur.
Tränade endel på skritt-halt osv. på lösa tyglar, klarade nån gång men lära ta lite i tyglarna också ibland.
Åter igen kom det barn "Får vi klappa hästen?" och självklart fick dom det.
Bra träning, hon stod helt stilla tills hon tyckte de va dags att fortsätta. Roligt för barnen också som ropade till sin pappa sen "Pappa vi fick klappa hästen!!"

Nitro: Efter 2,5mån vila från vagnen (han har ridits endel, men inte så mycket under den tiden) begav vi oss ut på en lugn körtur.
Efter vägen bort runt Å-kroken och hem igen. Vi skrittade mestadel och småtravade litegranna bara.
Han lufsade på i lugnt mak så inte gick det fort direkt i bägge tempona.
Han skött sig bra iaf och krångla ingenting. Bara när ja skulle kratsa hovarna innan, då fick ja nästan damp på han.. Han flyr undan fort med rumpan och slår och har sig. as dryg!

Dotte: Tränade lite NH. Först fick hon följa med mig till ladan och fylla hö, hon stod och åt lite lunch där medans ;)
Hade bara repgrimman på henne så hon skulle lyssna och följa mig mer självmant.
(hade dock pellets med så ja kunde muta henne lite haha).
Träna lite grejjer där först på gårdsplanen sen gick vi en promenix efter vägen. Fortfarande lös.
Hon följde mig som en liten hund, men gick saktasakta så ja var flertalet meter framför haha.
Stannade emellanåt och då gjorde hon samma och tränade in kommando för backa med pek och bara kroppsspråk, de gick bra. Får man godis fört så är de ju lätt man gört sa hon ;)
Travade litegrann också men hon va så seg så ja va kanske 50m framför innan hon börja trava, hon stanna till halt fint när ja gjorde de.
Mötte en människa som sa: "Vilken duktig häst du har!" och en annan "Är du ute på promenad hästen" haha
När vi kom tillbaka hade Ludde anlänt så han fick rida lite på gården. Han sken som en sol och skratta hela tiden. Roligast att trava tyckte han!


Var ute ca 30min med varje, Dotte var promenaden så och sen mer tid före och efter.

Skönt att få allihopa aktiverade :)
blir mer tight med tid i veckan nu.

Efter det var vi ut till Hästbo, numera proffstränare Robert Wilhelmssons anläggning.
Klappa alla söta hästar som stod inne i stallet.


RSS 2.0