Longering

Fyrans motion idag vart 20-25min longering på ridbanan i samtliga gångarter. Han fick gå helt fritt och de va lite snö att "pulsa" i. Tyckte han rörde sig väldigt bra iaf! :)
 

Imorgon ska Elin få rida lektion (för mig) i ridhuset, hon vela ha markarbetespass så vi kör på det.
Lite bommar och kanske studds eller nåt.
Sen har jag lektion för Charlotta & Marléne. Inte riktigt bestämt vad de ska göra men eftersom Martha inte kommer så kanske ja kan göra något mer avancerat. Vi får se :)
 
Smörjt lite mer prylar idag, de andra två sadlarna bla.
 
Fick bli en söt bild på en kalv :) (mor 1176) Fota i kohagen i förra veckan.

Årsdebuten

I lördags var vi iväg på årets första hopptävling, det var på Storvik-Ovansjö och Elin var chafför.
Vi kom dit alldelles lagomt till första klassen startade (80cm) och fick bara lite småstress när de sa att det skulle vara 10-15min mellan klasserna bara! Gjorde iordning Fyran och sen gick Elin runt med han medan jag gick banan. Var sist och han gå 6 av 8 hinder innan de skulle starta, hur fasen fort skulle de gå?!
 
Trava fram lite innan jag fick komma in på framhoppningen, som var på en liten de l inne i ridhuset.
Ganska omgående började jag galoppera för att hinna med och skutta över kuberna nångång innan vi hoppa räcket och efter det oxern. Han kändes super!
 
90cm: Väl inne på banan fick vi gå runt litegrann innan starten och då ja satte av var han pigg o alert. Hoppade superbra! Både tempo och sprången var perfekta fram tills hinder nr.6...
Det var ett gul/svart plank som låg bortfrån hörnet mellan läktare och framhoppning och de sa stop.
La en volt och det sa stop igen och igen. För varje gång kom vi längre ifrån och han tjura ihop rejält. Så fort jag sa till han med sporre, skänkel eller spö stegra han bara mer, stanna och bort från hindret.
Jag valde då att hoppa hinder nr.1 innan vi gick ut. Gick super!
Lite lack vart man men samtidigt han var ju så jäkla fin! Det var ju ingen skit stop iaf utan han hade en stark åsikt om detta.
 
Gick runt mellan klasserna med han och sen fick Elin ta över när jag gick banan, han gå hela denna gång.
Hängde på låset ;) men ändå var det tight.
 
På framhoppningen var han sedan åter igen fin! Hoppa allting bra, kom något tight nångång, men vi va 6 hästar och nån bråkig så ALLA var ivägen för ALLA hela tiden.
 
1m: Han gå runt endel medan ekipaget före red och visade han de jag ansåg vara läskigaste hindrena. Eller vi gick lugn och ställde oss bredvid dem och ett par prova ja "Alex tekniken" (kan skriva om det sen, men hon lärde mig en grej sist på hoppträningen hur ja ska visa hästen titthinder).
Han var lugn och fin.
När ja fick startsignalen la ja på galoppen och han gick inte fram ordentligt, då bara mana ja litegrann så sviiish öka han iväg direkt. Styrde mot nr. 1 och han hoppa gallant, vidare på nr.2 (som var hindret vi stanna ut oss på i förra klassen) och han gled över, vidare på nr. 3 som var en oxer, sväng runt på nr.4 som var ett räcke vita bommar med grönt "minigolfbanamaterial" fält på, klara fint och vidare mot nr.5 som var järnvägen med ett tåg under. Ja gasa på så vi hade inte tid att titta, hoppade bra! Sedan kom nr.6a-b som var kombination alltså. Ja red på bara i ett bra tempo så kom vi perfekt in och ut sen vidare mot nr.7 som var sista hindret. Strålande!
Vi la upp ett ganska högt tempo och höll det hela vägen, så vi kom bra på alla hinder och han hoppa kanon!
(Hade andra snabbaste grundtiden).
Men iaf så var det en A:0/A:0 (som är vanligast) och det betyder att där mål på grunden är börjar tiden på omhoppningen (starten) och ja behövde bara använda mitt mina tankar för att kommunicera tror ja så vi ökade på återigen och styrde mot nr.8 (första i omhopp) och där tog det stop. Långt innan hindret. Och igen och igen.
Lika som i 90.. Stegra och for..
Efter 3:e stoppet vart ja fundersam om ja verkligen stannat ut mig eftersom de inte sa nåt? Ja gick en sväng och dommaren peka på hindret så vi prova igen. VI fick ett 4:e stop och först då sa hon att jag var utesluten hehe.
Jag red på och hoppade nr.5 (järnvägen) innan jag red ut. Lära ropa ja kommer här nu! för det stod en häst bakom hindret och de roliga var att hon fick den inte därifrån och ja kunde ju inte stoppa mitt i allt men vi klara utan att krocka ;)

För att sammanfatta: Det var ett helt annat hinder, men det låg på samma plats på banan och skulle hoppas från samma håll. Bort från de andra.
Så Fyran fick nån fixidé att där inte kunde hoppas. För ja hade ju ridit förbi framhoppningen och RUNT detta hinder 2ggr i grunden utan problem. Kanske blev det nåt konstigt ljus eller va sjutton som helst där som han tyckte var konstigt?!
Ska kolla med Alex på tors om hon har nån idé/ om han vart sådan förut?
 
Jag är iaf väldigt nöjd med vår insatts! Hästen är i toppform och känns superfin! Pigg, glad och alert!
Vi har äntligen fått upp tempot och han hoppar super!
Känns dessutom skönt att vi hoppa flera titthinder utan problem och att det egentligen inte var något hinder problem vi hade utan nån fix idé, vilket innebär massa ledarskapsträning framöver!
 
Får se om vi kommer med i DIV III laget (Går i 1m) med 3omg, en i mars, april o maj.
Vore jätteroligt och bra för oss så jag kan rida 2st 1m tävlingar tills det blir dags att kliva upp på 110cm igen.
Men vi får se. Osäkert med lagledare och allt då Tina trappat ner..
Fast å andra sidan verkar vi ha svårt att ens få ihop något lag i år :(
 
 
 

Galopparbete i skogen

Idag var herr Fyra väldigt ivrig! Pigg och sprallig, ex antal ggr ja hängt löst om ja inte haft supergrepp sadeln!
Jättelänge sen jag red i Pessoasadeln nu och gud va jäkla skön den är! Vilket grepp och allt!
Det fungerade väldigt bra med sadeln idag så ska prova den på torsdagens hoppträning så jag ev. kan börja ha den igen bara på hoppträningarna/ tävling.
Såfort jag får råd ska jag försöka köpa en dressyrsadel också att trimma i så kan ja ha santa cruz sadeln vid uteritter.
 
Men nåväl här kommer lite om ridpasset idag. Som nämnt ovan var han väldigt pigg och sprallig, hoppade hit o dit ibland. Vi red bort på Bostigen för jag hade tänkt galoppera backe med han, men det visade sig inte gå eftersom skogsmaskinen stod där och de va travar med träd längst båda sidor (=tittig häst). Men han gick faktiskt duktig förbi :)
Istället fick det bli längdträning i galoppen, uthållighet. Red bort till Bostigen och galopperade istortsett hela vägen bort och tillbaka (från backen alltså). Bara lite kort skritt 2-3ggr.
 
Red i ett lugnt grundtempo, som jag ökade och minskade emellanåt. Stod i fältsits mesta dels.
Brände lite i benen ett tag hehe.
Hästen var så jäkla fin! Han hade jättefin galopp med mycket go i och jättefin form! Krökte ihop sig lite faktiskt,
Tränade på att han skulle lyssna snabbt när jag tog tillbaka han och ökade direkt jag sa till. Ville ha snabba reaktioner, vilket jag mestadels fick! Han tyckte det var lite jobbigt så bröt av till trav nångång och ja han få han fortsätta ibland.

Dessutom provade jag att byta galopp på rakt spår mitt i skogen och han gjorde det kanon flera ggr! :D
Verkligen samlad och fin.
 
Trött blev han så vi travade av oss hemåt och skrittade mycket.
 
Smörjde sedan sadeln + lite prylar.
 
 
 

Backträning + gårdagens uteritt

Idag har jag & Fyran myst ute i skogen i solen, skönt trots kylan!
Backträning stod på schemat och eftersom ja ännu inte hittat någon särskilt brant backe fick det bli höstbobacken i galopp istället. Den finns på Bostigen och går upp en plant en bit och ner. Vilket är skönt att de blir backe upp från bägge håll = omväxling.
 
Kom i galopp på raksträckan mot backen och som vanligt fjanta han sig där (ligger en hög med stockar, som funnits sedan i somras och han har sett dem tusen ggr typ!) så han vek av och hoppa ut i diket. Som vanligt fick ja hålla tummarna för att han inte skulle halka/ snubbla/ ramla osånt men de gick bra!
 
Sen red vi upp o ner för backen 5ggr från vardera håll i galopp upp o skritt ner.
Varje gång resulterade i en superglad snuddsboll, han hoppa bocka o busa. Haha.
Roligt när Fyran visar lite känslor sådär! :)
När vi sedan kulle rida hemåt och jag sa trav drog han iväg i full galopp, hade faktiskt svårt att få stop på han. Men fick ner tempot rejält till sist så red vi så en bit.

Mycket nöjda båda två över dagens ridpass.
 
Nöjd kille skrittar hemåt på Bostigen.
__________________________________________________________________________


Igår hämta Charlotta upp mig på fm så fixa vi stallet och sedan red vi ut tsm med Moa som prova Danne igen (hon ska börja som medryttare nu, kanon!).
Vi red bort till backen på Bostigen och sen stora vägen hem.
Samtliga gångarter och som nämt ovan fjantar sig Fyran för en hög med stockar, även denna dag. Vi kom i galopp och gjorde en repa ner i diket och upp igen. C & Tusingen höll på att rida in i oss hehe.
En trevlig ridtur som uppskattades av oss alla, trotts att vi frös mycket! Inte vana med -10 (konstig vinter :s)
 
 
 
 
 

140109

Fyran var jätteduktig på hoppträningen i tisdags (återkommer i ett inlägg någon annan dag).
Idag red vi ut en sväng på byn barbacka ilag med Moa o Danne (hon provrider för att ev. bli medryttare).
Det blev mest skritt och endel trav, men eftersom ja glömde halsremmen fick vi ta det lugnt och han va pigg!
Bra gick det iaf.
 
Är i valet hur ja ska göra med klippning på han.
Tycker egentligen att han har väldigt kort päls, men han blir ju bra svettig när vi hopptränar.
(jag är ju van med travare och ponnysar = björnar typ så F kanske har normal egentligen?)
Antingen halvklippning eller filtklippning om det blir av, vill att han ska ha päls kvar över rygg/kors eftersom han har känlig rygg.
 
 
Igår fick han nya dojjor iaf och Dotte & Tiger verkades. Alla skötte sig super!
Är verkligen nöjd med min nye hovslagare Amanda Larsson! :)

Hoppträning dag 1 (av 2)

Idag har jag & Fyran ridit till Olstorp och hopptränat för Lotta. Eller det var markarbete idag.
Var bara jag, Anton och Anna. Vilket innebar hårkörning. Ja var held död i benen efteråt och Fyran massa svettig. Träning som den ska vara helt enkelt ;)
Det är väldigt givande att träna för Lotta och jag gillar att rida med bättre ryttare (de tävlar på 1,30-1,40m) för man kan se och lära sig så mycket av dem också. De sätter visserligen på gott och ont mer press på en själv också hehe. Men de behöver jag.
 
Vi värmde upp massa varv över en lång rad med upphöjda travbommar på en volt där vi direkt efter bommarna skulle flytta dem för inner skänkel men samtidigt inte tappa på framåtbjudningen. Först åt höger, sen vänster, höger igen och vänster. Intensivt.
Det blev bättre och bättre och gick bra faktiskt efter en stund :)
Sen hoppade vi en ganska trång tre studds på volt där vi efter hindrena skulle flytta hästen lite för inner skänkel och sedan rida dem framåt för att ta tillbaka dem inför hindrena igen.
Det gick bra!
 
Avslutade med att hoppa lite hinder över diagonalen. Innan vi la ihop allt till en bana, vilken gick:
Travbommar på kortsida, galopp och hoppa på diagonalen ett litet plank-ett galoppsprång-oxer, ta tillbaka nästa kortsida studdsen, framåt igen på diagonalen med ett litet plank-ett galoppsprång och räcke för att sedan bryta av till trav igen och över cavalettin. De kanske låg på 1m på slutet räcket och oxern, annars var det mest småskutt idag.
 
Jag gillar Lottas övningar! De är bra och väl genomtänkta.

 
Det gick ganska bra idag iaf, klarade övningarna bra.
Det jag ska tänka på är att hålla mer på tygeln så den inte glappar, att ge han stöd helt enkelt. och kanske supporta han lite mer ibland. Det vart bra sista rundan iaf.
Återigen de där jäkla stödet på bettet och ha han lite mer mellan hand och skänkel.
Hästen var iaf väldigt fin :) Undrar om han orkar hoppa imorgon eller om han har träningsvärk?
Jag är iaf taggad på mer hoppning då!


 

veckan som gick

Mån: Pay´n ride fältis med 51,84%
Tis: ---
Ons: Uteritt medel runt tyskvreten mm ilag med Elin & Larsa
Tors: Dressyr på ridbanan
Fre: Lugn uteritt barbacka ilag med Kim & Larsa
Lör: Pay´n ride i Högbo med 57,22% (återkommer mer ingående längre ner i inlägget).
Sön: ---
 
 
Ja i lördags var det som sagt pay´n ride i Högbo. Kom dit och red fram i god tid!
Tyckte det var bra ordnat osv förutom att det inte var något staket.. det jag skulle träna på!
Men var ju bra träning för herrn och mig ändå.
Var åtminstonde avdelat med staket i mitten så lite red vi bredvid och han kika lite först men sen var det inga problem :)

Han var ok på framridningen men fortfarande inte alls sådär mjuk och fin som han kan vara ibland, som ex i somras.
Vi har kört fast lite nu och hittar inte dit, ska ta hjälp av dressyrtränare inom kort.
Väl inne på banan var han lugn och fin, kikade litegrann men fann sig snabbt.
Vi red igenom LC:1an och jag tyckte han kändes fin, gjorde det han skulle men var lite seg. Var lite harig men inte så farligt och stanna innan ja sa till när vi skulle hälsa på domaren, annars gick han bra.
Men fortfarande hitta vi inte formen.
Var ändå nöjd med vår ritt! Tills domaren börja prata (varför är det alltid så haha?).
Fick mycket kritik om både de ena och de andra så kändes ju som vi var skit dåliga..
(De tyckte att det var en fin häst iaf ;)
Men saker jag vet om och kan jobba på iaf, som tempot lite mer driv så han inte blir så vinglig samt forma/ ställa han mer.
Sen när ja hämta protokollet blev jag glad igen för de va inte så pjåkigt ändå, 57,22%. Helt ok. Höjde ju med 6% sen tidigare gånger.
(Hade ju satt som mål att rida på minst 55% någon gång iår, känns bra att klara det redan efter 4dgr ;) kanske ska vara kaxig och sätta målet på 60% nudå?)
Lite mer träning med staket ochsånt så ska vi nog våga oss ut på lokaltävling. Som sagt jag rider dressyr för att de är skit roligt oavsett typ och har inga större krav just nu mer en att vi hela tiden tar ett steg framåt och utvecklas.

 
Här kommer det jag mest bör nöta på:
- Att rida hästen mer mellan hand och skänkel.
- Forma hästen mer.
.
Oavsett om det gäller dressyr eller hoppning, jag har en tendens att glappa för mkt på tygeln. Något jag har svårt med tyvär, så lär träna på. och även att bli lite för passiv med skänkeln.

Flyttat till fodervärd

Igår flyttade Nicen till sitt nya hem i Björke för 6mån framåt.
Loa som ridit henne i drygt en månads tid hos mig som tagit hem henne nu, som planerat.
Vi körde dit henne å vi fick se hur hon kommer få det, och Nice bara klev in i boxen och tuggade på hösilaget direkt helt lugnt :)

 
Det känns tomt i stallet men samtidigt  väldigt skönt på flera olika vis och jag vet att hon kommer trivas så mycket bättre som enmans häst där hon får all uppmärksamhet.
 
Nu kan jag sattsa fullt ut på Fyrans träning och hoppning/ dressyr.
 
(Btw: Fick sms att första ridturen i skogen idag gått jättebra!)

resultat pay´n ride 30/12

Det gick inte särskilt bra då Fyran var livrädd för staketet och kortsidan där domaren satt. Så han fjanta enheldel..


Spänd häst = att han blir stel och svår att få i form = lite skumpig.
Redan på framridningen var han sådan så vi fick inte till det då heller, eftersom de ställt ut för långbana så fanns det staket även där.
(Efteråt trava/ skritta jag av han mestadels där staketet var. Mot slutet kunde ja gå ända intill det i skritt iaf.
Min ridning vart ju skitdålig också pga. hur han var.
Måste dock träna bort hans dykningar vid varje avsaktning!!
 
Ni ska vara glad att Sussie filma så de hamna på youtube, se sjäva hur det gick helt enkelt ;) haha!
 

Detta var alltså ANDRA vändan, fick rida om programmet igen eftersom han dumma sig så mkt första.
 
Det som slog mig nu är att kolla vad glad och lycklig han såg ut! Öronen spetsade framåt!
Nu får vi träna på, för det är roligt som omväxling :)
Cicci bedömde ritten och trots dumheterna och några 2,3 o 4:or fick vi 51,84%. Vi kan såååååå mycket bättre med andra ord och nöjd att vi kom över hälften av procenten iaf.
 
Vi var åtminstonde lätt snyggast då jag var den enda som var seriös och körde på kavaj, knoppar och vitt.
 
På´t igen ba så vi kör redan på lördag i Högbo, även då LC:1.
Cicci tyckte det är lika bra att åka runt och nöta på så vi kör på det! :)

RSS 2.0